Бъдете оригинални. Един двукилограмов сом от био-развъдник у нас е винаги по-добро решение от замразените им ГМО-пуйки. А се и прави и лесно и бързо. И рецептата ми изглежда и ефектно. А вкусът!? Просто се топи сомът и казва 'дай още'.

Предлагам изцяло моя рецепта, базирана на руска рецепта. 

И така пресният сом се почиства с някаква фина четка от слузта. Аз ползвах т.нар. гъби за инокс и под топла вода ошлайфах сома. Сомът развъдникът го доставя очистен, затова няма какво друго да му чистите. 

След това приготвих плънката. За плънка се прави смес от един обелен портокал, който ситно нарязвате, 100 гр. маслини от консерва 'маслини с аншоа'. Все още са евтини кутийките с тези маслини и ги има по бандитските обирджийски западни вериги. И към сместа се добавят и 30 гр. каперси. Била вдигна неимоверно цените в последно време, но по другите вериги можете все още да намерите сравнително евтини консерви каперси.

Отделно за гарнитурата (това което е в средата на тавата на снимката и се сервира като гарнитура към котлетите сом) нарязвате на кубчета един морков и три-4 кисели краставички. 

Коремът на сома пък се пълни със ситно нарязана една глава лук.

Когато сте приготвили съставките в две чинии (плънка и гарнитура), правите дълбоки разрези от едната страна на сома ама чак да срежете и централната кост, но без да се разпадне сома. Разрезите през 3-4 см. от малко след опашката до почти главата.

Огъвате сома така че разрезите да 'цъфнат' и го слагате в тавата която предварително леко сте обмазнили със зехтин.

Слагате сома да опре по обиколката на тавата и в получените триъгълни цепнатини напълвате плънката.

В средата пък запълвате тавата с гарнитурата.

som emilТова е.

Слагате в максимално нагрята фурна (230 гр.) отначало за 20 мин. и после намалявате до 200 гр. за още 20 мин. После изваждате тавата и настъргвате кашкавал в средата над плънката за да я задуши. Пак връщате в 200-градусовата фурна за още 20 мин.som emil porciya 

Ако имате конвектомат в крайната фаза пускайте да духа. По-добре е, но не знам за колко минути. При всяко положение по-малко от 20. Следете кашкавала да започне за се запича реално както принцесите сандвичи.

Сервира се по два котлета за момченца и един за момиченца от нашата възраст заедно с плънката им и част от гарнитурата, както се вижда от втората снимка в дясно.

Пие се с бира или бяло вино на корем.

Добър апетит!

----------------------------------------------

ПП

Ако желаете, можете да ми поръчате пресен сом отгледан в екологичен развъдник. Собственикът му ми е близък и цената твърдо ще е изгодна.