Как да съчетаем полезното с приятното?

byal omanАми вместо да пием червено вино е добре да си направим оманово вино и да пием него. За да се получи оманово вино не трябва кой знае колко труд. Вземаме бутилка червено вино, вземаме корен от бял оман, слагаме корена във виното и чакаме. След месец вече имаме оманово вино.

Ако дадете на гоголя да търси 'Елмазов бял оман', т.е. хем Емил Елмазов и хем бял оман ще намерите статия с няколко още други рецепти и изказвания за ползата от белия оман.

Сега малко личен опит от мен, ако имате или знаете къде расте тази билка: Корени се вадят есен. Но билката е рядка вече из България. Затова с права лопата извадете само квадрат с около 20 см. корен. За да останат корени в страни все пак в земята от билката. Извадения корен измийте много добре от пръстта с четка и под течаща вода и оставете само за максимум ден да съхне навън. Защото коренът много бързо съхне и става като камък после. Веднага след изсъхването нарежете (същия ден) на малки парчета и заливайте с виното. Според мен най-добре си върви с Мавруд, но може и с Каберне.

Когато мине месец пийте от напитката без да вадите корените.

Вече обясних как да четете рецепти на д-р Елмазов, но ето накратко ползите от белия оман: Прилага се при кашлица от различен произход (настинка, грип, туберколоза), при стомашни заболявания (гастрит, язва), при болезнена и липсваща менструация, като помощно средство при чернодробни и жлъчни страдания
В българската народна медицина белият оман се използва при газове, киселини в стомаха, трудно уриниране; при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, водянка, бяло течение, виене на свят, главоболие, припадъци, ускорено сърцебиене, при възпаление на простатата. 

Ако не я познавате и/или няма от къде да си изкопаете - в билковата аптека има.