Факт е, че в последно време няма известни писатели-фантасти. Тя и литературата по-принцип запада, но жанрът фантастика вече се представя единствено от претъпите американски тип лудия макс филми.
Няма ги известните Клифърд Саймък, Айзък Азимов, Рей Бредбъри, Братя Стругацки, че дори и нашият Любен Дилов (не става дума за политическото мекере днес, а за автора на 'точката на Лагранж'). 
Защо за фантастиката подех дума? За да се разбере величието на човешкия ум. Как насред дърветата някои успяват да видят и цялата гора. Защото, в общи линии, това което предсказваха руските и съветски фантасти не се сбъдна. (Е да речем 'главата на д-р Дулитъл' или Ихтиандър от 'Човекът амфибия' вече са почти реалност, но по принцип за обществото сгрешиха). Докато да речем това, което предсказваха повечето западни фантасти се сбъдва или е на път да стане факт. И не е само 'Фермата' на Оруел или '451 по Фаренхайт' на Бредбъри.
Понеже днешното поколение няма навика да чете романи, за да ми повярвате, вижте поне филмите.
През далечната 1976г. излезе един разкошен американски филм на Сидни Лъмет. 'Телевизионна мрежа'. За Тези, които бързат, погледнете филма само между първия час и 33-тата минута до към 41-та. Т.е. само 8 минути, но в тях просто още тогава Лъмет е казал всичко за това накъде върви светът и какво ни очаква нас днес. Ще се изненадате с каква откровеност е начертана днешната политика на фининтерна.
Днес пак започват да ни гласят ново коронабесие. Но погледнете един съветски филм. 'Лекарство против страх' от 1978г. Макар да е по книгата на Аркадий и Георгий Вайнер, руската филмография твърди, че филмът е по разказ на действителен руски разузнавач, работил на Запад при фармамафията. Филмът има и по-нова версия и дори руските олигарси направиха и днешен сериал, но те не струват като основа за размисъл както е при оригинала,
За тези, които няма да погледнат филмите или да прочетат книгите, могат да се насладят поне на един рок-хит от пак онези години. 
Погледнете на
https://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0&list=PLUrr2ZEvVQs_aynb9gwSPrDyDhNhiwDcO&index=2
клипа 'Money For Nothing' (Пари за нищо). Е, повечето ще се захилят на лафа '...и ПКП без пари', но се замислете и над идеята на самия клип. (ПКП ползвам като популярен заместител на chicks for free).