Жените гледат да избягат от реалността. Дали на времето в манастир или изгорени на клада като вещици, дали днес в каналите на тубите или по филмовите салони, разлика особена няма.
Специално заради една жена реших да се направя и на кинокритик. Нищо, че се излагам на реалната опасност да ми надуят пак главата с 'ти все от всичко разбираш'.
Живял съм вече 60 години все интересен живот, чел съм книги почти като агента на ДС Дмитри Иванов, бил съм и в чужбина и у нас и с десни и с леви и даже едвам изгоних от къщи, по искане на жена ми навремето, един мастит преподавател от ВИТИЗ и съпруг на видна руска актриса.
Затова и смея и в тази област да имам мнение.
И така, заради една жена пиша и за последните холивудски нашумели продукции.
Става дума за 'Жокер' и за 'Ирландецът'.
Американската супергероика винаги е служила на доминиращата в САЩ култура и е отразявала основните настроения на янките.
Например, в края на 1930 г. като отговор на потребности от спасители на фона на Голямата депресия, излизат първите комикси за батмана и супермена.
До преди година-две по холивудските оскари пък се номинираха чернилките.
В последните години набързо Холивуд смени няколко посоки за манипулация на янките.
Но успехът на неотдавна излезлия филм 'Жокер' (частично само по романа на Алан Мур 'Батман') е свидетелство за това, че янките вече са си на нивото на комиксите. Нищо, че жокерът им отразява в общи линии реално САЩ през 80-те години на депресията им, породена от ОПЕК. T.e. 'Джокер' все пак беше 'страхът'. (Елитите разбират, че нещо не е наред извън яхтите им, но лентата спира до тук).
Всъщност 'Жокер' май беше увертюрата за към излезлия по-късно 'Ирландецът'. Защото на власт дойде Тръмп. Замени черния Обама. И по-важното е, че Тръмп се опитва да върне мощта на САЩ. А това няма как да стане с рап, татуси и медицински помощи.
Затова тихомълком, зад Жокера стои бялата раса на САЩ, която го подкрепя, макар и неявно. (Спомнете си картината със санитаря в болницата, които са гледали филма).
И така в 'Жокер' бялата нация в САЩ е тайно зад насилието на екрана.
Но това не стигна. След Жокера излезе и мъдрения от вече доста години филм на Скорсезе 'Ирландецът'.
Още не съм го гледал.
Но когато прочетох за фабулата на филма и като видях кои актьори, макар и на преклонна възраст възражда Холивуд, веднага ми стана ясно, че след тайно стоящата зад насилието бяла нация в жокера, вече се пропагандира времето на 'убиваш шефа на профсъюза' и си решаваш проблема.
Предполагам, че Скорсезе с 'Кръстникът' и Ал Пачино и де Ниро и Джо Пеши днес няма как да не заговорят на янките, че може би решението е както е било в Чикаго онези години. Не със шмайзера или шпагина ами с томпсъна. Или поне да ги накара да се замислят над тази тема.
Т.е. след като Тръмп някак си успя да се пребори с цереутата си и да ги сложи под контрол, сега вече излиза, че и Холивуд му кляка в краката.
Аз друго обяснение за резкия завой на Холивуд в последно време нямам.
Тази статия я мъдря от поне два месеца. Стигнах и до действителните раздавания на оскари в голи вуд.
И какво?
Най-важният оскар за чужд филм получи южнокореецът Пон Чжу Хон за филма си 'Паразит'.
Обърнете внимание на тънката манипулация. Паразит е Капитализмът изобщо според филма и според това което и ние вече 30 години виждаме и у нас.
Но за англоезичните медии заглавието не е 'Паразит', а 'Паразитите'. Т.е. няма сега да се занимаваме с доносниците на ДС да речем, а ще ви кажем ние, мустафите на янките кои са ви паразитите.
Схващате ли как хем голи вуд все пак не смее да е против новия вятър в света, хем все пак да не закачаме мръсниците, които са си наши мръсници?
Защото, ако голия им вуд на янките искаше да оцени истинския филм, щеше да даде оскар на наистина революционния френски 'Клетниците' (напълно нов прочит на романа на Юго). Но няма как да стане това. Които са по начетени знаят какво се описва в 'Клетниците' на Виктор Юго. А нещата вървят натам, че скоро все пак ще има и гражданка в Русия (те така си знаят), и Юга срещу Севера в САЩ (и те така си знаят) и Народен съд в България (ние пък така си знаем).
НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ ВЕЧЕ!!!