Категории
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

По времето на т.нар. тоталитаризъм единственият коректив на властта беше в-к 'Стършел'. По времето на монарсите пък такъв коректив е бил кралският шут. А девизът на 'Стършел' беше 'светът е оцелял защото се е смял'.

Днес нещата вървят към много по-лошо и от т.нар. тоталитаризъм и от времето на монарсите. 

Очертава се ясен фашизъм. Поне според дефинициите за фашизъм и според Гьобелс, който е твърдял, че една лъжа повторена както по битивитата и новите хиляда пъти става истина. 

Като контра на фашизма, вече има и не една сериозни разработки как ще изглежда и новият бъдещ нюрнбергски съд над виновниците и препоръки как да се проведе и бъдещата денацификация (заличване на следите от ултралиберастийството на апологети като да речем каролев).

Но мисля, че още е малко рано за да превеждам текстове от бъдещия закон за денацификация. Защото като гледам горановчетата още не са съвсем се развихрили над маргиналите. 

Хубавото е, че да речем има и Човеци като да речем д-р Рошал, който ясно каза, че се води биологическа война против човечеството. Всъщност войната не е точно биологическа. Да, Пентагонът чрез форт Детрик пусна биооръжието. Но то все още не е напрограмирано да убива. То беше пуснато просто за да послучи за фон на другата война - информационната. Това каза и проф. акад. Игор Гундаров: "«Коронавирус — это, скорее, психотерроризм…».

Още по-ясен беше тези дни бразилският президент Жаир Болсонару, който след като беше обявен за болен от короната (даде положителен тест) се оказа набързо здрав и в обръщение към бразилците каза, че е време местните власти да спрат с политиката на изгорената земя (каквато политика провеждат и горановчетата у нас).

Та, заради тактиката на изгорената земя вероятно няма да се мине и без Народен съд. Но до тогава пак да напомня, че светът е оцелял, защото се е смял.

Ето как преводачката за глухонемите преведе репликата от речта на холандския премиер, че всичко било под контрол:

90913646 2564798450427241 7644219339297521664 n

 

Вероятно точно така си представят и от нашето правителство дефиницията на 'всичко е под контрол'?

За малко да забравя смешното.

Две лелки си говорят по телефона: ааа мааа.... след две седмици извънредно положение и вече не мога да се навра в маската си маа.

Говори се, че навремето Сократ знаел, че Касандра (жена му) му е сипала отрова, но изпил чашата като казал, че един Мъж ако случи добра Жена живее щастливо, а ако случи лоша жена ставал философ.
Затова сега и аз да пофилософствам по темата.
Няма да се правя на велик.
Просто ще ви преведа малко от опита на един учен украинец, който като започнаха простотиите на олигарсите на Русия и Украйна в Украйна просто избягал от Киев, купил си място (направо поляна) и сега е вече печен фермер, който с охота споделя опита си през Мрежата. Който търси повече - Сергиенко се казва бившият програмист, станал фермер.
Ето негови мисли:
'Практически всяка задача има две решения: да промениш света или да промениш себе си.
Например, заплатите в Русия са по-малки от тези в САЩ? Ти можеш да станеш болшевик и да построиш в Русия комунизъм, или можеш да заработваш пари само за себе си. Всяко лято топлофикация ти изключва за период топлата вода? Ти можеш да ги осъдиш в Страсбург, или можеш да си монтираш и по-голям електрически бойлер и т.н. Т.е. ясно е какъв път може да си избере един разумен човек'.
Мога да добавя само следното - казва украинецът: 'Глобалната задача по спасение на света от идещата криза аз считам, за съжаление, неизпълнима. Проблемът е, че всички, които искат да решат проблема с идещата криза за всички, искат проблемът да бъде решен без каквито е да е техни лични усилия и ако може без промяна изобщо на техния си начин на живот. Но това, както казах (украинецът) е неосъществимо. Затова остава отделни хора да си решават проблемите лично според себе си. За обществото големият проблем е, че не желае да реагира адекватно на ситуацията и да извърши правилните действия. Например, ако обществото в условията на остра финансово-ресурсна криза ПО НИКАКЪВ НАЧИН (главните букви са на украинеца) не смята да намали своето дивашко потребление и не желае да вземе в ръце лопата или брадва, а вместо това продължава да си купува мерцедеси и да си клечи в офисите до последно, а после започва да ръмжи от глад, проклинайки управниците си, то такива проблеми никакъв подход или метод не може да реши'.
Мислите на украинеца са много интересни. Още по-интересен е реалният му опит с животът на село (сред Природата). А най-интересно, според мен, са вижданията му че съвсем скоро ще ни се наложи да преживяваме Голяма криза и украинецът дава реални съвети по оцеляването в такава бъдеща криза.
Надявам се да започвате да усещате за какво съм замислил този си проект след онзи (55+...).
Ще превеждам реални изводи и проби и грешки на украинеца относно енергията на село, защитата на село, обществото на село, животните на село и изобщо животът на село от негова и моя гледна точка (малко се различаваме във възгледите си).
Засега искам да завърша пак с едни негови думи, с които съм напълно съгласен:
'Докато човек е жив, негов дълг пред себе си и пред своето семейство и пред Бога (за вярващите), а аз - авторът на този проект бих обощил за дълг пред Природата! е да прави всичко за да увеличи вероятността да съхрани своя живот колкото се може по-дълго. Изключение само в случая на изпълнение на висш морален дълг, който всъщност е пак насочен към запазване на живота си и животът по принцип на околните си'.

По информация на ВВС, според социологическо изследване на Ipsos, проведено сред 20 000 жители на 30 държави, испанците се считат най-дълго за млади. За тях възрастен е този, който е на 74г. Докато да речем в Саудитска Арабия счита за възрастен и 55-годишния. Интереснотое, че уж саудитците са богати, но продължителността на живота там е 75г. Колкото и у нас.
Интересното е, че руснаците се счита за дърти на 61г. при средна продължителност на живота 72г. При световните мръсници (САЩ) тези години са съответно 66г. - дърт и 79 - аре. Интересна е и Япония. При тях живеят дълго (средно до 84г.), но се считат за дърти на 66г.
По-интересното е какво според анкетираните е предимството на златната възраст:
Можеш да не бачкаш - 26%;
Повече време за общуване в семейството и приятелите - 36%;
Да се занимаваш с любимото си хоби - 32%;
Да пътешестваш - 26%.
А какво е лошото?
Не стигат парите - 30%;
Лошо здраве - 26%;
Паметта вече не е тази - 24%.
В резултат само един от трима анкетирани с радост чака старостта.
Най-големи оптимисти за старите години са се оказали индийците.
А най-големите песимисти - маджарите.
Най-много реалисти, считащи, че за старостта можеш да се подготвиш са се оказали в Мексико, а най-големи песимисти за старите години са руснаците.
И сега ето още едно доказателство защо аз смятам, че Китай е днес 'като въздуха и слънцето за всяко живо същество' както беше казал за СССР Димитров.
По брой положителни отговори на въпроса 'Трябва ли младите да се грижат за старите' лидира Китай. А на дъното е Швеция.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни. За Човечността, морала и усещането за общество..


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 46  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.