Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

Категории
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

За да сте здрави когато сте на възраст бих посъветвал мъжете като мен, сутрин, на гладно да пийват по глътка билкова настойка. Има много различни и все полезни рецепти. Доказано действащи. Ако нямате някакви специални проблеми, просто за общо тонизиране и профилактика, е добре да пиете не само от една настойка а да речем седмично да сменяте питието. Пак повтарям само по глътка. Сутрин и на гладно.

shafranЩе започна с най-неизвестната у нас настойка. Шафрановата.

Шафран наричат тичинките на вид есенен минзухар. Отглеждали са го най-вече в Близкия изток, но в последните години по него са луднали и Испания и Гърция, че вече и у нас се опитват да правят бизнес с него.

Все пак аз си купувам шафран от арабските магазини по арабската улица в София (Симеон). Най- е евтин, пък и арабите вече лъжат по-малко от янките, запада и българите.

Рецептата: две чаени лъжички шафран на 100 гр. водка. Дръжте ги едно денонощие и сте готови за питието.

Гълтокът шафран сутрин на гладно би следвало да помогне укрепвайки кръвоносните ви съдове, да понижи кръвното налягане, да стимулира клетките на мозъка, да помогне при нервни разстройства, при заболявания на отделителната система. Особено следва да се знае, че е полезен за зрението на възрастните. Има изследователски данни, че помага дори при ракови заболявания, като забавя нарастването на разсейките. Освен това шафранът е и афродизиак и затова и на практика първо в харемите са го ползвали само султаните. Освен това сутрин настойката ще ви оправи и от главоболието, ако сте прекалили вечерта с алкохола. Твърди се, че не само помага на черния дроб, но и на бъбреците да се отмие пясъкът ако има.

Накрая ВНИМАНИЕ! За да използвате напълно силата на настойките, не гълтайте направо, а първо се изжабуркайте, после и гаргара на гърлото и накрая чак гълтайте. Така ще въздействате и на венците и на гърлото, а и ще изтребите доста вируси ако има такива в устната ви кухина.

Как да съчетаем полезното с приятното?

byal omanАми вместо да пием червено вино е добре да си направим оманово вино и да пием него. За да се получи оманово вино не трябва кой знае колко труд. Вземаме бутилка червено вино, вземаме корен от бял оман, слагаме корена във виното и чакаме. След месец вече имаме оманово вино.

Ако дадете на гоголя да търси 'Елмазов бял оман', т.е. хем Емил Елмазов и хем бял оман ще намерите статия с няколко още други рецепти и изказвания за ползата от белия оман.

Сега малко личен опит от мен, ако имате или знаете къде расте тази билка: Корени се вадят есен. Но билката е рядка вече из България. Затова с права лопата извадете само квадрат с около 20 см. корен. За да останат корени в страни все пак в земята от билката. Извадения корен измийте много добре от пръстта с четка и под течаща вода и оставете само за максимум ден да съхне навън. Защото коренът много бързо съхне и става като камък после. Веднага след изсъхването нарежете (същия ден) на малки парчета и заливайте с виното. Според мен най-добре си върви с Мавруд, но може и с Каберне.

Когато мине месец пийте от напитката без да вадите корените.

Вече обясних как да четете рецепти на д-р Елмазов, но ето накратко ползите от белия оман: Прилага се при кашлица от различен произход (настинка, грип, туберколоза), при стомашни заболявания (гастрит, язва), при болезнена и липсваща менструация, като помощно средство при чернодробни и жлъчни страдания
В българската народна медицина белият оман се използва при газове, киселини в стомаха, трудно уриниране; при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, водянка, бяло течение, виене на свят, главоболие, припадъци, ускорено сърцебиене, при възпаление на простатата. 

Ако не я познавате и/или няма от къде да си изкопаете - в билковата аптека има.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ,ново За цензурата


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 46  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.