Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

Категории
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

Аз вече публикувах няколко материала на тема що е старост.
Но е добре да се знае и мнението и на учените.
Не, в никакъв случай няма да говоря и не е меродавно мнението на НЗОК и т.нар. ни социално министерство по темата, или раздухващите коронабесието. За тях е важно ние да мрем и да не стигаме до пенсия. За да има за огромни заплатки за техните безбройни щатове. Знаете ли какво работят пълчищата от чиновници на тиквата, които масоните на Радев не уволняват? Ами нищо не работят! И даже вредят.
Сега за мнението на учените.
Според калифорнийски учени старееенето е свързано със съкращаване на генерирания миелин, образуващ обвивката на нервните ни влакна и отговарящ за нормалното функциониране на невронната мрежа на мозъка. И според тях процесът на стареене започва още от 39-тата ни годишнина.
А според психолозите, стареенето е преди всичко самота, депресии, загуба на смисъл. Но едновременно с това те не отричат че у възрастните има и свои козове: мъдрост, спокойно мислене, самоуважение. С възрастта социалната изолация на човека се засилва и ние се самоизключваме от взаимодействие с другите хора. А всъщност, зрелостта е измененеие на мотивацията. Психоложката Лаура Карстенсен от Станфордския университет е сравнила стареенето на афроамериканци, китайски емигранти и норвежци. И е стигнала до извода, че основата на социопсихологичното здраве е мотивацията да живееш и да постигаш успехи. Става дума за успехи, които конкретния човек счита за свои си успехи. Например за едни това е имот, за други брой жени с които е правил секс и т.н. Важното е да се чувствуваш, че според своите си разбирания се движиш напред. Карстенсен нарича тази своя теория 'теория на социоемоционалния подбор' (socioemotional selectivity theory, SST). Според нея, с възрастта хоризонтът на планиране и очаквания у нас се свива и затова ние съзнателно започваме да сменяме приоритетите. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-внимателно действа. По-скромно преживява, по-малко спори, по-малко псува. Ако се случи нещо лошо, той за това е вече готов и знае как да го преживее. И точно такива хора най-лесно постигат успехи. От една страна очакванията им не са хвърчащи в небесата, а от друга страна не се отвличат от дребни битовизми. (Бел ЙЙ. Може би затова точно дъртият Рейгън ни победи. За него иначе се знае, че си поспивал до късно и не се тревожел от дреболии).
Важно е да се знае, че новия подход към проблема е, че възрастта не определя човека. Специално искам да цитирам и теорията на Ерик Ериксон, според когото старостта е просто рефлекс за обръщение към преживяното и към паметта. Осмисляне на годините и преработка на опита с цел да се предаде той на младото поколение.
Излиза, а и аз така мисля, че е важно да сте и да се чувствувате част от обществото. Докато ви звънят сте нужен! Значи Трябва да живеете. И не става дума да се натрапвате досадно. Просто предложете, покажете опит. На времето като ме приеха в т.нар. блок Б на Центъра по приложна математика за придобиване на втора специалнот, академик Топенчаров на първата си лекция ни каза: 'Ние сме тук да ви дадем каквото знаем. Който иска да взема и да взема колкото може. Който не сика може изобщо да не идва на лекции. Аз ще му заверя и на него семестъра'. Мисля че идеално илюстрира за какво са старите.

Внимателният наблюдател, вече поопознал съвременния свят ще забележи, че в него управляват чучулигите-екстраверти. Както пишеше едно време на тетрадките: 'Рано лягай, рано ставай, спазвай дневния режим'. После с възрастта започват фирмените партита след работа, събранията и т.н. Опитът да останеш насаме със себе си на тази възраст среща не само неразбиране, а даже съжалението на околните.
Но дали е толкова лошо да останеш сам със себе си?
Както е казал за интервю за 'Ню Йорк Таймз' професорът по психология в карлтънския университет Робърт Коплан, 'исторически се е насложила лоша репутация на самотата. Но хората не искат да разберат, че да прекараш някакво време сам е също важно'.
samСпоред изследователите, да прекарваш от време на време сам е полезно за здравето и за емоционалната стабилност.При това те, изследователите, казват, че трябва да се прави разлика между самотата, която вреди на здравето и умението да оставаш от време на време сам със своите мисли. Според проучване под заглавие 'Тест за почивката', хората считат за най-успокояващи заниманията правени когато сме сами. Хората, които се вслушват в своите потребности и ценят оставането сам, откриват за себе си нови интереси и идеи и не се тревожат или влияят от мнението на околните.
Пак да повторя, че умението да оставаш сам със себе си не трябва да се бърка със самотата. Да опознаеш себе си, да преоцениш отношения, да си отговориш на въпроса струва ли си да се дразниш в компания на хора, които не ви допадат?
Друго изследване, публикувано вече в Current Directions in Psychological Science е доказало, че мозъкът ни е по-продуктивен ако редува мисли в група с мисли насаме.
В крайна сметка съществува индивидуален баланс колко време да е човек в компании и колко насаме. Но никой нямало да е здрав напълно ако бивал само в единия начин на живот или само в другия.
Затова, в общество, в което често се бърка самотата с времето за себе си, способността да се цени времето насаме не трябва да се възприема като нещо негативно.
Времето прекарано сам със своите мисли може да ни помогне по-добре да се справим с негативните емоции и преживявания. Със стреса и емоционалните сривове.
Това беше съкратен мой превод на статията
https://hi-news.ru/eto-interesno/prichiny-po-kotorym-stoit-provodit-bolshe-vremeni-naedine-s-soboj.html
Може и да не сте съгласни, но аз вече съм се убедил какво е да си запалиш пролет, лято и есен вечер огънче навън, сам на село в бащината къща, до огънчето да ромони фонтанче, а наоколо чист въздух и... тишинааа... Нарушавана само от щурчета и някъде в далечината вой на чакали.

До неотдавна човешкият живот се делеше само на три категории - младост, зрялост и старост.
Добрата новина сега е, че старостта започва чааак към 75г., т.е. цели 25 години по-късно.
Но преди това да спазим копилефта и да цитирам източника си за да не ме обвинят като Иванчева за нищо.
И така, цитирам и превеждам статия на Stiri Actuale.
Какво до сега е известно за зрялостта? Период от човешкия живот в последно време с продължителност почти 30 години - от 50 до 75г.
И въпреки остарелите представи, при спазване на истински животворни правила и физическите и интелектуалните способности на тази възраст  се оказва не намаляват и остават както в млада възраст, а в някои аспекти дори се подобряват.
Това е най-комфортния период от живота, защото той обединява и здравето и възможностите и опита. Днешните 55-65-годишни са първите в човешката история, които преживяват този период. Просто до сега не е съществувала обективна възможност и остаряването е започвало по-рано. В резултат, в близките десет години 55-75-годишните ще станат най-голямата възрастова група сред населението.
Ние изобщо не се замисляме, че всъщност следваме програмата, която са ни оставили предишните поколения.Както нашите книги и филми от детството са ни оставени от предишните поколения.
Но у предишните поколения няма програма (идеи под формата на приказки - бел ЙЙ) за живота след 50.
Захари Стоянов (това не е превод а мое - ЙЙ допълнение) е написал в 'Записките ... ': 'от гората излезе един 40-годишен старец'. Представяте ли си разликата за която говоря?
Според днешната статистика старостта вече настъпва едва на към 80 години.
И така, сега за политиката от мен - ЙЙ.
Нашето поколение получи цели 25! (двадест и пет!) допълнителни години активен живот. Нищо че ни обраха и продължават да ни обират и че за нас пенсии даже няма да има.
Проблемът е че нито има кой да ни научи как да ги ползваме тези години. Нито как да живеем пълноценно през тях.
В резултат едни сами се състаряват, други робуват на разни мръснишки битивита и купуват ли да купуват направо отровни хапчета от рекламите.
И никой не се сеща да вземем заедно НИЕ властта! ДА! РЕПУБЛИКА НА МЪДРИТЕ!
Ние можем!
Вече не е необходимо да яздим кон и да мятаме копие, че да сме немощни. Ние  просто знаем как се прави. И не знам защо не се организирваме и не искаме. Виж ако поискаме властта с тази тиква и тези плуващи по черноморието ни наркотици тя, властта е наша. Бъдете сигурни, че колкото и да са корумпета ченгесарите у нас,  няма да вдигнат ръка да пребиват бащите си чак.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ,ново За цензурата


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 60  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.