Всеки знае, че водните процедури са полезни и за лечение и за релакс и за имунитет.
Вероятно повечето като чуят СПА-център и си представят наистина спарения влажен въздух в тези центрове. Аз на село съм си направил сам свой си СПА-център. Той включва и душ на Шарко и тангентор и парна баня и басейн и джакузи.
В тази първа статия за моя СПА-център ще опиша джакузито си.
djakuzi newМоже би сте ги виждали надувните джакузита от по около хиляда лева. Ето от този тип.
Те са с диаметър около 180 см. и височина около 80-90 см. Поне моето е такова. Събира малко над един тон вода.
На моето му е надувен и капака и има и надуваемо дъно, така че е добре топлоизолирано.
Но си е както аз казвам просто прескъпа пошибалка. Знаете ли защо по рекламите все показват снимки на седнали в него дами? Ами защото компресорът подава въздух само по периферията. Т.е. за да усетите някакъв аеромасаж наистина трябва да сте само седнали и тогава ще усетите нещо ама само на гърба и то от кръста нагоре до докъдето е водата.
Затова първата ми работа беше да си направя от такова джакузи нещо, което да върши наистина работа.
Има едни приставки за вана, които я правят хидромасажна. Това са едни 'килимчета' с отвори през които от външен компресор излизат мехурчетата въздух.
th 18188156125 736x981Е, аз поставих едно такова килимче на дъното на джакузито си и вече наистина получавам масаж на цялото тяло. От мехурчетата по периферията на оригиналния му компресор на джакузито и от мехурчетата от компресора на  килимчето тялото ти като легнеш вече изцяло вътре, просто цялото потрепва от нежния масаж. Вижда се на снимката в дясно моето си вече джакузи с доработката даже след няколко сезона ползване.
Нали си представяте вече какво е да си навън в собствената си градина, в собственото си джакузи и под небето?
Е, лятото добре. Но само юли и август. А аз откривам 'сезона' си още април и прибирам всичко чак края на септември, че даже и октомври според температурите. Но джакузито не е басейн, т.е. в него лежиш и си трябва да ти е по-топла водата. Фабрично джакузито си има собствен ел. нагревател 2кВт. Но първо иди топли с 2 кВт почти тон вода (аз не го пълня до горе). Особено навън при хладни нощи и дни. Много е голяма изпарителната площ и просто сметките ти за ток ще излязат дявол на магаре нищо, че джакузито е топлоизолирано с надувните си двойни стени и дъно.
Пък на село има почти безплатна енергия. Дърва - боол.
rus otoplitelРуснаците, каквито са си идейни си правят сами отоплението. Някои като на снимката в ляво, а други даже както на втората снимка под моето джакузи вече в дясно.
Е аз пак намерих лесно и ефективно решение. rus vanaКупих само горелката от италиански газов котел 'Фероли'. За разлика от немците, италианците не налитат на електроники и сложни регулатори, впръскващи помпи и запалвания и т.н. Както се вижда от снимката просто, но ефектно и ефективно изпълнение. Мен ако ме питате това даже си е готово и за селско парно.
feroli otdoloКак изглежда отдоло се вижда на снимката в ляво, а как съм го монтирал на снимките в дясно и ляво най-отдоло. djakuzi2020 feroliАми това е. Загрява водата в джакузито за час, час и половина даже и като е хладно навън. Водата от джакузито я въртя с помпа от перална машина както се вижда на последната снимка. Безшумна е и не лапа много ток.
Ето така си имам външно джакузи от ранна пролет до късна есен. djakuzi2020 pompaСега очаквайте и статията ми и за солите за вана и етеричните масла, които слагам в джакузито преди процедурите.