Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

За биоенергията
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

Да започна серията от материали за биоенергетиката с малко обяснения.
В Човешкото тяло се счита, че може да се говори за 4 вида енергия.
Физическа енергия
Това е нашата физическа сила, която се изразява в способността ни да понасяме физически натоварвания. Но, 'здрав дух в здраво тяло' означава, че развивайки се физически, човек повишава и своята интелектуална енергетика и емоционалната и духовната. Как така? Ами доброто самочувствие винаги означава тонус. Т.е. кръвообръщението ни е добро, вкл. и към главния ни мозък и в резултат човек добре се концентрира и може да решава сложни задачи. Да, факт е, че при непретоварващи ни занимания със спорт, общият емоционален тонус също се повишава. Просто се чувствуваш не само бодър но и силен.
Емоционална енергия
Под този вид енергия следва да се разбира способността ни да се отдаваме на положителни емоции ежедневно. Когато се занимаваме с неща, които са ни приятни, ние изпитваме положителни емоции и хормоналния ни баланс се стабилизирва. Зареждаме се.
Интелектуална енергия
Най-груба дефиниция за този вид енергия е способността ни да се концентрираме по-дълго над някакъв проблем, да се 'потопим' в него' и в резултат да накараме нашия мозък да даде някакво решение на този проблем. Независимо дали това ще е откритие или просто натрупан житейски опит. Интелктуалната енергия води до ефективен мозък. Пак да повторя думата концентрация за да бъда разбран.
Духовна енергия
Основата за осъзнаването на целта и смисъла на живота. Този вид енергия се разбира с годините. За всеки човек е важно да има цел към която да се движи и цел, която той е решил, че може да постигне. Духовната енергия кореспондира с потенциала на човека. Затова точно тя дава сили в най-трудни времена.
Човек се ражда здрав и максимално енергичен. Спомнете си как в детството сте бягали, как бързо са зараствали раните ви и т.н.
Къде отива тази жизнена енергия и защо започваме да се съмняваме в себе си?
Откъде да се дозареждаме с жизнена енергия?
1. Повече време на чист въздух и тишина. Шумът е стрес, а за това какво пръскат янките чрез т.нар. химтрейлъри няма и да говоря.
2. Ползвайте и се радвайте на Слънчо. Навремето даже цяла цивилизация е боготворяла Слънцето. Слънцето не само дава витамин Д. Легнете лятото на плаж гол/а за да усетите как Слънчо зарежда с енергия и вътрешните ви органи в долния таз. Важно е да сте гол/а. Усетил съм го още като млад от нудистките плажове. Тогава презрително казвахме за 'нормалните' плажове 'текстилците. Да, мокрият текстил след излизане от водата не дава на Слънчо да ни инжектира енергия ив областта на малкия таз а това е много, много важно.
Сега и за дишането. Йогите съветват , че дълбокото дишане оросява организма с кислород и в резултат сваля напрежението. Ако не знаете как, най-просто е (аз съм се занимавал с хата йога и правя и до сега някои упражнения и затова не преписвам влогърки, а споделям опит) слагате ръка на корема си и чрез дишането си се стремете ГЛЕДАЙКИ КАК СЕ ПОВДИГА, да повдигате ръката си както е върху корема. Т.е. все едно избутвайте диафрагмата си надоло към краката и по този начин да се издува корема ви.
Смехът. Хубаво е често да се смеете. Четете вицове за тиквата ако и на вас ви е дошъл в повечко с кражбите си и с безбойния си башибозук от инспекторки, контрольорки, служителки по агенцийки и т.н..
Като написах тиквата та се сетих за друг немаловажен съвет: спрете телевизора. Нищо освен лъжи и манипулации вече няма ни в омразните битивита ни в по-омразните нови. Даже и канала на кур нелата има за цел само да отклони вниманието ви от грабежа.
Но понеже всички тук очакват упражнения, а не политика - ето простички неща: разтривайте ушите си. Масажирайте шията си. Ако нямате време, поне правете простичкото упражнение на един известен руски лекар: опъвайте шията като паток нагоре и напред и едва тогава я клатете точно като паток наляво и надясно. Разтривайте веждите си и с език масажирайте небцето си.
Ако се чувствате много уморени легнете. Поне за 10-15 мин.
Макар и накратко мисля, че стига като за въведение в темата. Има си и дефиниции и практически неща. Както пишеше едно време по сериалите следва продължение.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ...


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 70  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.