Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

Сом за празника
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

Бъдете оригинални. Един двукилограмов сом от био-развъдник у нас е винаги по-добро решение от замразените им ГМО-пуйки. А се и прави и лесно и бързо. И рецептата ми изглежда и ефектно. А вкусът!? Просто се топи сомът и казва 'дай още'.

Предлагам изцяло моя рецепта, базирана на руска рецепта. 

И така пресният сом се почиства с някаква фина четка от слузта. Аз ползвах т.нар. гъби за инокс и под топла вода ошлайфах сома. Сомът развъдникът го доставя очистен, затова няма какво друго да му чистите. 

След това приготвих плънката. За плънка се прави смес от един обелен портокал, който ситно нарязвате, 100 гр. маслини от консерва 'маслини с аншоа'. Все още са евтини кутийките с тези маслини и ги има по бандитските обирджийски западни вериги. И към сместа се добавят и 30 гр. каперси. Била вдигна неимоверно цените в последно време, но по другите вериги можете все още да намерите сравнително евтини консерви каперси.

Отделно за гарнитурата (това което е в средата на тавата на снимката и се сервира като гарнитура към котлетите сом) нарязвате на кубчета един морков и три-4 кисели краставички. 

Коремът на сома пък се пълни със ситно нарязана една глава лук.

Когато сте приготвили съставките в две чинии (плънка и гарнитура), правите дълбоки разрези от едната страна на сома ама чак да срежете и централната кост, но без да се разпадне сома. Разрезите през 3-4 см. от малко след опашката до почти главата.

Огъвате сома така че разрезите да 'цъфнат' и го слагате в тавата която предварително леко сте обмазнили със зехтин.

Слагате сома да опре по обиколката на тавата и в получените триъгълни цепнатини напълвате плънката.

В средата пък запълвате тавата с гарнитурата.

som emilТова е.

Слагате в максимално нагрята фурна (230 гр.) отначало за 20 мин. и после намалявате до 200 гр. за още 20 мин. После изваждате тавата и настъргвате кашкавал в средата над плънката за да я задуши. Пак връщате в 200-градусовата фурна за още 20 мин.som emil porciya 

Ако имате конвектомат в крайната фаза пускайте да духа. По-добре е, но не знам за колко минути. При всяко положение по-малко от 20. Следете кашкавала да започне за се запича реално както принцесите сандвичи.

Сервира се по два котлета за момченца и един за момиченца от нашата възраст заедно с плънката им и част от гарнитурата, както се вижда от втората снимка в дясно.

Пие се с бира или бяло вино на корем.

Добър апетит!

----------------------------------------------

ПП

Ако желаете, можете да ми поръчате пресен сом отгледан в екологичен развъдник. Собственикът му ми е близък и цената твърдо ще е изгодна.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ...


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 17  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.