Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

оманово вино
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

Как да съчетаем полезното с приятното?

byal omanАми вместо да пием червено вино е добре да си направим оманово вино и да пием него. За да се получи оманово вино не трябва кой знае колко труд. Вземаме бутилка червено вино, вземаме корен от бял оман, слагаме корена във виното и чакаме. След месец вече имаме оманово вино.

Ако дадете на гоголя да търси 'Елмазов бял оман', т.е. хем Емил Елмазов и хем бял оман ще намерите статия с няколко още други рецепти и изказвания за ползата от белия оман.

Сега малко личен опит от мен, ако имате или знаете къде расте тази билка: Корени се вадят есен. Но билката е рядка вече из България. Затова с права лопата извадете само квадрат с около 20 см. корен. За да останат корени в страни все пак в земята от билката. Извадения корен измийте много добре от пръстта с четка и под течаща вода и оставете само за максимум ден да съхне навън. Защото коренът много бързо съхне и става като камък после. Веднага след изсъхването нарежете (същия ден) на малки парчета и заливайте с виното. Според мен най-добре си върви с Мавруд, но може и с Каберне.

Когато мине месец пийте от напитката без да вадите корените.

Вече обясних как да четете рецепти на д-р Елмазов, но ето накратко ползите от белия оман: Прилага се при кашлица от различен произход (настинка, грип, туберколоза), при стомашни заболявания (гастрит, язва), при болезнена и липсваща менструация, като помощно средство при чернодробни и жлъчни страдания
В българската народна медицина белият оман се използва при газове, киселини в стомаха, трудно уриниране; при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, водянка, бяло течение, виене на свят, главоболие, припадъци, ускорено сърцебиене, при възпаление на простатата. 

Ако не я познавате и/или няма от къде да си изкопаете - в билковата аптека има.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ...


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 31  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.