Душата

Шаманът

Здраве

Храната

Домът

Контакт

Топла вода от слънцето
Домът на възрастните
Да, става дума за селото
времето не е синьо Времето е НАШЕ!
 ако искате да помогнете

Search our Site

images/prolet.jpg

Как да сме си полезни?

На нашата възраст сами да се правим на велики е глупаво. Добре е да стигаме до общи идеи, решения, да си помагаме. Ще се радвам да се включите с Ваши идеи, рецепти, статии. Ползвайте 'За контакт', а за да сте част от екипа - 'Регистрация'.

Енергията? Все по-скъпа
Благодарение на Тодор Живков у нас не се хайдутизираше, а се строеше. Построен беше например ТЕЦ 'Варна' за да го крадне днес доносникът на ДС с две прозвища (Доган- Сава, Доган - Ангелов и т.н.). Построен беше и АЕЦ 'Козлодуй' за да си лапка днес пръмовата кунева и т.н. Изобщо България все още има енергийни мощности.
Но това не пречи на алчните чезове, енергопрота и т.н. да вдигат постоянно цените на нашата енергия.
Затова трябва да се мисли утре и за енергията. Защото на практика развитието на човека е най-вече развитие на енергопотреблението. От един само огън в пещерата през парните машини, двигателите с вътрешно горене, електрификацията и атомната енергетика.
Аз вече някъде написах, че на село в родната си къща живея като съм там само навън. Е, през нощта спя вътре, но през деня съм вижда се от снимките как.
И за да имам топла вода за къпане навън, съм си направил две системи.
Изнесъл съм си стария бойлер на дърва навън. Вдигнал съм го под една винкелова стойка за да мога април, септември, ако се наложи да паля под него огън и ... това е. Къпя се, ако искате вярвайте и март, че и октомври навън. Боядисал съм го в черно и през цялото лято за топлата ми вода се грижи Слънцето.
Но, ако нямате готов бойлер за нагряване с дърва не е проблем.
mraz vanaЕто как преработих стария селски хладилник 'Мраз 80' след като му изпусна фреона. Благодарение на тази преработка сега имам и 80-литрова вана с топла вода от Слънцето.
И така, с ъглошлайфа се срязва отзад тръбата между влизащата вътре за хладилната камерка част и вън за към серпентината с топлообменника.
Правете това задължително на открито, защото след среза, тръгват хлорни газове навън от тръбите.
След това развивате крепежните винтове и сваляте частта със серпентината и после изваждате и серпентината на вътрешната малка камерка от вътре от хладилника навън.
Двете части на хладилната система хубаво обръщате и разклащате за да изтекат всички хлорни течности. После оставяте на слънце всичко да се изпари. Докато се изпарява, напръсквате с черна боя (един шпрей е предостатъчен) и двете серпентини за да поемат повече слънчева енергия. Когато всичко се е добре нагряло от слънцето и е изсъхнало с ръчен парогенератор (или гореща вода) промивате хубаво вътре тръбите на серпентините за да са чисти. Промивате докато изчезне всякаква миризма на хлор.mraz rakla wodaСледващата стъпка със силикон да запълните добре всички отвори по хладилната вана. Само отворът през който е била връзката на камерката с външната серпентина и отворът за кабела на крушката вътре в хладилника оставяте. В отвора на камерката (широкия) прекарвате гофрирана иноксова тръба така че да стърчи вътре около 2 см, а навън я завивате под 90 градуса и я оставяте толкова дълга, че да излиза към 10 см извън ширината на бившия хладилник. Обмазвате отвора с тръбата отново със силикон за да няма теч като изсъхне силикона. През отвора за кабела за лампичката прокарвате тънко 6-8 мм диаметър маркуче, което също оставяте дълго до към 40-50 см извън бившия хладилник. И това съединение обмазвате хубаво със силикон за да няма теч. 
Когато изсъхне добре силикона (лятно време съхне бързо), измивате хубаво отвътре хладилника и го оставяте на най-огряваното слънчево място вече легнал като фризерна ракла все едно. Подлагате под раклата по ъглите по една тухличка и извеждате и широката гофра и тънкото маркуче от под раклата навън.
Системата на серпентината от отзад на хладилника е тип тръба в тръба. Това е много добре за топлообмяната, но за да се свърже да топли вече 80-литровата вана-ракла трябва малко да си поиграете. Моята иновация е един водопроводен тройник 1 цол. Единия край на тройника свързвам към външната тръба на серпентината

mraz vana obshto

 През страничния отвор на тройника прокарвам малкото маркуче и го свързвам без теч (през гумена тапа прокарано) с вътреш

ната тръба на серпентината. А към третия отвор на тройника свързвам серпентината от камерката на бившия хладилник. Така водата от 80-литровата вана ще влиза между външната и вътрешна тръба на серпентината, ще минава и през серпентината на камерката и през малкото маркуче ще се връща във ваната. Мисля, че на снимката в дясно се вижда и гофрата и малкото маркуче как излизат изпод ваната. А на снимката доло в ляво пък се надявам да се вижда и връзката на серпентините помежду си и към ваната. Всичко ми е както се вижда на една бетонна тераса, която лятно време и отдоло топли серпентините, защото бетонът и сам много се загрява от слънцето.MRAZ kraj1За да циркулира всичко вътре във ваната на отвора на гофрираната тръба надявам изхода на една малка фонтанна помпичка.
Ако всичко е наред, когато пуснете помпичката трябва от чучурчето от малкото маркуче да ви потече струйка вода. Така имате сигурна циркулация на водата от ваната през серпентините овън и имате чуркащо като чешмичка фонтанче все едно.
На снимките, мисля, че се вижда какво се е получило.
Получило се чиста вана за чиста вода с обем към 60-70 литра която хем е с капак и хем добре топлоизолирана за да няма загуби много през нощта, хем е и фонтанче даващо приятен фон.

Когато всичко е свързано и готово, през отвора за пълнене на дъното пускате водата от водопровода да напълни ваната малко до под нивото на чучурчето както е при мен. Едва ли сте цар на водопроводните връзки и както и при мен все отнякъде ще да де лек теч. За такива случаи има едно разкошно турско епоксидно лепило Akfis което е двукомпонентно. Намазвате с епоксидната смола мястото на теча и след като сте го обмазали веднага напръсквате с шпрея-втрърдител. Стяга моментално и то с отделяне на топлина т.е. обира теча и стяга.  И няма повече теч. Единствения му недостатък е че не издържа на повече от 70 градуса, но едва ли само от слънцето ще вдигне водата ви толкова градуси.

За политиката, духът и културата

За това, което ни прави различни от Грабителите ни.   За новият фашизъмЗа изборите ...


tvivi

Телевизията

Аз не гледам телевизии, но е добре да се учим един-друг как им противодействаме.
mrezata

Интернет и влогърките

В Мрежата все още има и полезни неща, но янките се грижат те да изчезват. Как да отсяваме полезното от лъжата? надявам се да сме си полезни.
carkva

Църквата

Не слушайте попа какво говори а го гледайте какви ги върши е казал отдавна народът ни. За вярващите, за сектите, за парапсихологиите.

Кой е тук сега

В момента има 15  гости и няма потребители и в сайта

Какво от мене?

С какво мога аз да съм полезен? Ами мога да правя ето такива и по-добри даже интернет-проекти. Мога да събирам и анализирам информация. Мога да автоматизирам процеси, вкл. и да изработя потребителска автоматика. 
Стига на някого да е нужно в България днес това.

Вижте и тук

За да съм още по ясен, вижте и другите ми проекти. На Всичко за малкия и семеен бизнес е представено какво съм измислил, конструирал и направил вече, а това е каналът ми в Ютуб.