Внимателният наблюдател, вече поопознал съвременния свят ще забележи, че в него управляват чучулигите-екстраверти. Както пишеше едно време на тетрадките: 'Рано лягай, рано ставай, спазвай дневния режим'. После с възрастта започват фирмените партита след работа, събранията и т.н. Опитът да останеш насаме със себе си на тази възраст среща не само неразбиране, а даже съжалението на околните.
Но дали е толкова лошо да останеш сам със себе си?
Както е казал за интервю за 'Ню Йорк Таймз' професорът по психология в карлтънския университет Робърт Коплан, 'исторически се е насложила лоша репутация на самотата. Но хората не искат да разберат, че да прекараш някакво време сам е също важно'.
samСпоред изследователите, да прекарваш от време на време сам е полезно за здравето и за емоционалната стабилност.При това те, изследователите, казват, че трябва да се прави разлика между самотата, която вреди на здравето и умението да оставаш от време на време сам със своите мисли. Според проучване под заглавие 'Тест за почивката', хората считат за най-успокояващи заниманията правени когато сме сами. Хората, които се вслушват в своите потребности и ценят оставането сам, откриват за себе си нови интереси и идеи и не се тревожат или влияят от мнението на околните.
Пак да повторя, че умението да оставаш сам със себе си не трябва да се бърка със самотата. Да опознаеш себе си, да преоцениш отношения, да си отговориш на въпроса струва ли си да се дразниш в компания на хора, които не ви допадат?
Друго изследване, публикувано вече в Current Directions in Psychological Science е доказало, че мозъкът ни е по-продуктивен ако редува мисли в група с мисли насаме.
В крайна сметка съществува индивидуален баланс колко време да е човек в компании и колко насаме. Но никой нямало да е здрав напълно ако бивал само в единия начин на живот или само в другия.
Затова, в общество, в което често се бърка самотата с времето за себе си, способността да се цени времето насаме не трябва да се възприема като нещо негативно.
Времето прекарано сам със своите мисли може да ни помогне по-добре да се справим с негативните емоции и преживявания. Със стреса и емоционалните сривове.
Това беше съкратен мой превод на статията
https://hi-news.ru/eto-interesno/prichiny-po-kotorym-stoit-provodit-bolshe-vremeni-naedine-s-soboj.html
Може и да не сте съгласни, но аз вече съм се убедил какво е да си запалиш пролет, лято и есен вечер огънче навън, сам на село в бащината къща, до огънчето да ромони фонтанче, а наоколо чист въздух и... тишинааа... Нарушавана само от щурчета и някъде в далечината вой на чакали.