Говори се, че навремето Сократ знаел, че Касандра (жена му) му е сипала отрова, но изпил чашата като казал, че един Мъж ако случи добра Жена живее щастливо, а ако случи лоша жена ставал философ.
Затова сега и аз да пофилософствам по темата.
Няма да се правя на велик.
Просто ще ви преведа малко от опита на един учен украинец, който като започнаха простотиите на олигарсите на Русия и Украйна в Украйна просто избягал от Киев, купил си място (направо поляна) и сега е вече печен фермер, който с охота споделя опита си през Мрежата. Който търси повече - Сергиенко се казва бившият програмист, станал фермер.
Ето негови мисли:
'Практически всяка задача има две решения: да промениш света или да промениш себе си.
Например, заплатите в Русия са по-малки от тези в САЩ? Ти можеш да станеш болшевик и да построиш в Русия комунизъм, или можеш да заработваш пари само за себе си. Всяко лято топлофикация ти изключва за период топлата вода? Ти можеш да ги осъдиш в Страсбург, или можеш да си монтираш и по-голям електрически бойлер и т.н. Т.е. ясно е какъв път може да си избере един разумен човек'.
Мога да добавя само следното - казва украинецът: 'Глобалната задача по спасение на света от идещата криза аз считам, за съжаление, неизпълнима. Проблемът е, че всички, които искат да решат проблема с идещата криза за всички, искат проблемът да бъде решен без каквито е да е техни лични усилия и ако може без промяна изобщо на техния си начин на живот. Но това, както казах (украинецът) е неосъществимо. Затова остава отделни хора да си решават проблемите лично според себе си. За обществото големият проблем е, че не желае да реагира адекватно на ситуацията и да извърши правилните действия. Например, ако обществото в условията на остра финансово-ресурсна криза ПО НИКАКЪВ НАЧИН (главните букви са на украинеца) не смята да намали своето дивашко потребление и не желае да вземе в ръце лопата или брадва, а вместо това продължава да си купува мерцедеси и да си клечи в офисите до последно, а после започва да ръмжи от глад, проклинайки управниците си, то такива проблеми никакъв подход или метод не може да реши'.
Мислите на украинеца са много интересни. Още по-интересен е реалният му опит с животът на село (сред Природата). А най-интересно, според мен, са вижданията му че съвсем скоро ще ни се наложи да преживяваме Голяма криза и украинецът дава реални съвети по оцеляването в такава бъдеща криза.
Надявам се да започвате да усещате за какво съм замислил този си проект след онзи (55+...).
Ще превеждам реални изводи и проби и грешки на украинеца относно енергията на село, защитата на село, обществото на село, животните на село и изобщо животът на село от негова и моя гледна точка (малко се различаваме във възгледите си).
Засега искам да завърша пак с едни негови думи, с които съм напълно съгласен:
'Докато човек е жив, негов дълг пред себе си и пред своето семейство и пред Бога (за вярващите), а аз - авторът на този проект бих обощил за дълг пред Природата! е да прави всичко за да увеличи вероятността да съхрани своя живот колкото се може по-дълго. Изключение само в случая на изпълнение на висш морален дълг, който всъщност е пак насочен към запазване на живота си и животът по принцип на околните си'.